lördag 20 augusti 2016

Eric Dahlbergh i Turinge kyrka

 Jag har ett hyfsat ovanligt jobb att åka runt till en massa kyrkor och dokumentera böcker. En annan som också hade ett ovanligt jobb var Eric Dahlbergh (född Erik Jönsson). Han levde på 1600-talet och dog 1703. Han var arkitekt och militär och bland annat duktig på att teckna. Under en period på omkring 30 år (ca 1660-1690) under Sveriges stormaktstid, sysselsatte han sig med att resa runt i Sverige och teckna av olika platser och byggnader som kunde berätta något om Sverige som land och dess historia. Det var allt från gravhögar till slott och borgar och hela städer. Han hade ambitionen att hans teckningar skulle graveras som koppargravyrer för att därefter tryckas upp till ett praktverk som kunde användas i olika syften som en dokumentation över Sveriges historia, geografi och kultur, men också i utbildande syfte eller som gåva mellan de högre bemedlade som hade råd med detta planschverk, Suecia Antiqua et Hodierna. Hans arbete bekostades av staten och han anställde några av Frankrikes främsta gravörer för att tillverka gravyrerna. 

Kungliga biblioteket har under ett par år haft ett projekt där man skapat en databas där Dahlberghs teckningar och gravyrer finns både sök- och nedladdningsbara. En fantastisk kulturskatt som nu finns tillgänglig. Gå in och kolla och läs mer om Dahlbergh här:

https://suecia.kb.se

Dahlberghs minne förvaltas också av Turinge-Taxinge församling i Svenska kyrkan. I Turinge kyrka ligger han och hans barn begravda i en krypta under golvet på den plats där jag står i bilden nedan. Hans begravningsgljus från 1703 finns också bevarade och syns i bilden, ett på var sida om altaret.

Foto: M. Bladh

Dahlberghs vapensköld hänger på kyrkans östra vägg...

Foto. Fanny Stenback

Foto: Fanny Stenback

Koret i Turinge kyrka är dessutom ritat av Eric Dahlbergh själv. Tycker det känns lite italienskinfluerat, och han bodde tydligen i Italien ett tag och utvecklade sig i teckning där så det kanske är därför. Sorgefanorna tror jag också är till hans ära, han blev adlad år 1660. Det är en rolig del i mitt jobb att få möjlighet att tillgodogöra mig all denna lokala historia med tillhörande kultursammanhang som kyrkorna runt om i landet ofta har att bjuda på. Jag ska försöka göra mitt bästa med att förmedla så mycket som möjligt som är "lite utöver det vanliga" här på denna blogg.

Kor i Turinge kyrka av Eric Dahlbergh Foto: Fanny Stenback

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar