lördag 8 oktober 2016

Rötangrepp och skadedjur på svenskt kulturarv


Här en bok som varit utsatt för de flesta typer av skadepåverkan som finns. 
Med ögat kan man direkt se att boken både fått påhälsning av skadedjur, 
varit utsatt för mycket fukt då skinnet i princip är ruttet, oförsiktig hantering, 
undermålig förvaring... Foto: Fanny Stenback

Ett viktigt inslag i dagens nyhetssändningar på SVT om hur skadedjur hotar kulturarvet på museer och institutioner med konservator Lisa Nilsen och intendent Niklas Apelqvist. Båda har jag undervisats av när jag läste min utbildning i kulturvård. 

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skadedjur-hotar-svenska-kulturarvet

Läs särskilt det sista uttalandet av Niklas: "Det finns ju indikationer på att det blir varmare. Blir det fuktigare kan både svampar och bakterier få bättre förutsättningar att klara sig, vilket kan ställa till med fler problem som rötangrepp" (SVT, 08-10-2016)

Det kyrkliga kulturarvet (byggnader, föremål) är till skillnad från museisamlingar faktiskt skyddade i svensk lag (kulturmiljölagen 1988:950), det är det kanske inte så många som vet. Jag hade ingen aning om det innan jag började läsa kulturmiljövård. Det finns redan stora problem i många kyrkor med inomhusmiljön och skadedjur, men framför allt fukt, mögel och röta är ett jätteproblem på många håll. Hjälp (!) vad böckerna kan se ut på vissa håll, tyvärr. Ibland så att det knappt känns intressant att ens spara...

Ökar problemen med röta- och skadedjursangrepp om det blir varmare klimat, ja då har vi problem på riktigt och behöver jobba med vård av kulturmiljö och kulturarv på ett helt nytt sätt än idag. Vi måste helt enkelt inse att om vi vill ha kvar dessa föremål i framtiden så måste det till ett uppvaknande och mer satsningar på anställning av utbildad och kompetent personal. Tidigare tänkte jag att varje stift borde ha minst en konservator anställd, men nu tänker jag snarare att varje kontrakt (stiftskontrakt) borde ha en anställd konservator för tillsyn av byggnader och inventarier. Borde inte det bli billigare än att i efterhand restaurera skadade föremål och byggnader för miljoner efter det att skador redan skett?


Bok tryckt 1713. Helskinnband med bolusfärgade snitt. Tyvärr är bandet mögelskadat. 
Foto: Fanny Stenback


Det värsta jag har sett var nog ändå den här boken. Det är alltså en Karl XII:s bibel (1703). Lagskyddad. 

Foto: Fanny Stenback

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar