lördag 28 januari 2017

Bonde Stolpe

Det finns en bok som man inte kan undgå att bli lite smått berörd av. Den heter Bonde Stolpe och är en bok som tryckts för hand på slutet av 1700-talet av en man som hette Pontus von Wulfschmidt. Wulfschmidt var från början militär, men han tyckte mycket om natur och jordbruk. Hans bok Bonde Stolpe är en bok med beskrivningar och bilder över smarta verktyg och redskap som en bonde kunde använda i sitt dagliga arbete i jordbruket. Troligtvis är boken egentligen avsedd att vara katalog som man kunde beställa ur.

 Bonde Stolpe. Foto: Fanny Stenback

Det som är så fint med den här boken är det att den har ett  mycket personligt och primitivt uttryck samt utförande. Boken är tryckt med typer i en ålderdomlig frakturstil, (jag har ingen aning vad det är för typsnitt), som ser betydligt äldre ut än att vara från sent 1700-tal. Wulfschmidt tryckte boken själv, och kanske hade han lyckats köpa upp ett gammalt parti stil för detta ändamål? Trycket är ganska dåligt utfört. Färgen är tunt pålagd och trycket är mycket hårt pressat in i pappret. Jag får nästan den uppfattningen att detta inte har gjorts med en riktig boktryckpress, utan snarare i en slagpress, (en sådan stor som används inom bokbinderi), men det kanske finns någon som är kunnig på boktryck kan upplysa mig mer om detta?

Wulfschmidt har också skrivit in saker för hand på platser i boken där han inte har lyckats trycka sin text. Bilderna i boken är handritade och handkolorerade med naturliga pigment i färgerna ockra, blått och rött. Det ser mycket ålderdomligt ut. Min första gissning på den här boken, som inte hade någon tryckt datering, var att den var tillverkad någon gång på sent 1500-tal eller tidigt 1600-tal. Jag blev en aning förvånad när den senare visade sig vara från sent 1700-tal.

 I boken Bonde Stolpe har författaren målat alla bilder för hand och 
kolorerat dem i naturliga pigment. Alla exemplar i alla upplagor är helt unika och individuella.
Foto: Fanny Stenback
 
 Boktrycket är enkelt och lite amatörmässigt utfört. Vissa 
textpartier är textade för hand. Foto: Fanny Stenback

 Här har författaren illustrerat hur en stenkatapult fungerar.
 På så här vis kunde bönderna få bort stora stenar ur åkermarken. 
Foto: Fanny Stenback

Det exemplar av Bonde Stolpe som jag har bilder på och som jag skriver om här återfinns i Aspö kyrka på Tosterö I Sörmland. Det har återfunnits fler exemplar av Bonde Stolpe på andra platser i landet. I länkarna nedan kan ni läsa mer om andra exemplar av denna bok.

Bevarandebloggen, Kungliga biblioteket 

Kalmar Länsmuseum 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar