tisdag 16 oktober 2018

Nordiska Konservatorförbundets (NKF) konferens på Island med tema "Kulturarv och naturkatastrofer"

Hej!
Nu är hösten verkligen här och veckorna rusar iväg. Jag har varit seg med att uppdatera bloggen sedan i somras, men nu tänkte jag posta några inlägg och uppdatera om vad som hänt på senaste tiden. 

Jag och min kollega Linda arbetar bland annat i biblioteket för det mesta, men vi har också hunnit åka på några intressanta konferenser, workshops och möten. I mitten på september reste vi till Island för att delta på konferensen "Cultural heritage facing catastrophe: prevention and recoveries" som anordnades av NKF i den fantastiska byggnaden Harpa i Reykjavik. Vi är väldigt glada att vi åkte på den. Aktuellare ämne för konservering finns knappast, efter sommarens skogsbränder, och den extrema värmen som var både i maj, under sommaren och även nu i höst med tanke på brittsommaren vi precis upplevde i helgen. 

 Harpa. Foto: Fanny Stenback

Foto: FannyStenback

Klimatförändringarna ställer till med många problem för samhällen där det finns byggnader, människor och djur. Exempel på det kan vara att vissa områden plötsligt får enorma mängder nederbörd på kort tid som medför översvämningar. Det kan vara områden som aldrig haft problem med nederbörd tidigare, och där hus och vägar inte är byggda för att stå emot översvämningar. Laviner och lerskred och ras av bergväggar, floder som återkommande dränker hus, bränder som hotar kyrkor och byggnader ute i landsbygden, vulkaner och jordbävningar som förändrar landskapet, och glaciärer som smälter och höjer vattennivåer är bara exempel på några typiska naturkatastrofer som hotar civilsamhällen och kulturarv. Ökad medeltemperatur och värmeböljor kan ge effekter i form av invasion av nya sorters skadedjur som äter upp föremål av organsika material så som ylle, läder, silke och trä. 

 Foto: Fanny Stenback

Foto: Fanny Stenback

Foto: Fanny Stenback

Foto: Fanny Stenback

Foto: Fanny Stenback

Vi fick lyssna på jättefina presentationer från de nordiska länderna och från ett par institutioner i USA, Canada och Chile som berättade om hur de arbetar och har arbetat med olika skador efter katastrofer som ägt rum efter översvämningar, orkaner, jordbävningar och bränder. Det fanns många bra exempel vi tog till oss av, speciellt översvämningar kan verkligen medföra problem på föremålen som man inte tänker på. Exempelvis att silkespapper som ofta används vid preventiv konservering av textil blir till fibermassa när det är vått, och kan bli jättesvårt och tar tid att avlägsna från textilier som dränkts i vatten och lervälling. Något att tänka på. 

NIKU i Norge höll i ett par mycket fina och intressanta presentationer om hur de arbetar med förebyggande vård och bedömningar av kulturarven, bland annat de gamla, medeltida stavkyrkorna i trä. Foto: Fanny Stenback
 
Foto: Fanny Stenback
 
 Foto: Fanny Stenback
 
 Foto: Fanny Stenback
 
 Foto: Fanny Stenback
 
Vi åkte också på två stycken heldagsexkursioner till olika naturfenomen som finns på Island. Vulkanerna, såklart, och de varma källorna, svarta lavastränder samt till en glaciär som håller på att smälta extremt fort. 
 
Glaciären Myrdalsjökull håller på att smälta med väldig hastighet.
 Marken jag står på var täckt av is för ett par år sedan. 
Den lilla sjön framför glaciären är smältvatten. 
 Foto: Fanny Stenback
 
Glaciären Myrdalsjökull är fortfarande sotig efter vulkanutbrottet år 2010 med Eyafjallajökull. 
Extremt vacker kontrast mellan den vita isen och den svarta askan. Foto: Fanny Stenback 
 
 Foto: Fanny Stenback
 
Man åker inte till Island utan att rida! X) 
 
Linda och hästen Freja.  Foto: Fanny Stenback 
 
 
Foto:Fanny Stenback
 
 Till den som planerar åka kan vi tipsa om ett toppenbra hotell! ;)
Foto: Fanny Stenback
 
Hallgrimskyrka i 100% betong ska väl ändå stå emot de flerst former av naturkatastrofer.
Foto: Fanny Stenback
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar